Zelf een website maken, hoe doe je dat? Als je net begint met ondernemen, is het opzetten van een goede en overzichtelijke website iets dat niet kan ontbreken. Voorheen leek het misschien wel een ver-van-je-bedshow als je geen verstand had van websites bouwen, maar tegenwoordig kun je dit heel eenvoudig zelf doen. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste stappen doorloopt en weet hoe je jouw website op een aantrekkelijke manier kunt presenteren.
In dit artikel lees je waar je allemaal rekening mee dient te houden als je een succesvolle website wilt ontwikkelen. Stap voor stap wordt er uitgelegd hoe jij kunt beginnen met het maken van je eigen website, zodat jij straks écht kunt beginnen met ondernemen.
Inhoudsopgave
1. Het waarom achter het bedrijf
Uit onderzoek van Simon Sinek kwam naar voren dat organisaties/bedrijven die weten waarom zij het werk precies doen, succesvol zijn in het werk wat zij doen. Door je bezig te houden met de motivatie achter de organisatie, laat je dit ook blijken aan (potentiële) klanten.
Het is goed om voor jezelf te bedenken wat jouw motivatie precies is. Waarom ben je dit bedrijf gestart en waarom geloof je in het bedrijf? Wat zijn jouw waarden en waarom kom jij hier je bed voor uit? Het is handig om hierover na te denken en om jouw intrinsieke motivatie dan ook te presenteren aan de buitenwereld.
Dit ga je uiteindelijk ook beschrijven op je website. Zo kan de buitenwereld zien waar jij voor staat en waarom zij eventueel voor jouw organisatie kunnen kiezen.
Wat je doet, bewijst wat je gelooft.
Simon Sinek
2. Wat bied je aan?
Misschien heb je maar één product of dienst aan te bieden, maar het kan ook zijn dat je allerlei verschillende producten of diensten aan wilt bieden. Het is in ieder geval goed om een paar specifieke producten of diensten eruit te halen en deze zo goed mogelijk op de website te presenteren.
Stel je eens voor dat je heel goed bent in het maken van meubels. Salontafels zijn jouw specialiteit, maar daarnaast produceer je ook nog stoelen, eettafels en houten bankjes. Het beste is om de website vooral te richten op salontafels. De rest is bijzaak.
Probeer jouw specialiteiten goed te beschrijven, want deze worden het gezicht van je bedrijf. Wanneer je veel verschillende diensten aanbiedt, kan het zo zijn dat de lezer al gauw afhaakt. De lezer heeft baat bij structuur en duidelijkheid.
Wie ben jij?
Voor de klanten is het belangrijk om te zien wie het gezicht is achter de organisatie/bedrijf. Een mooie professionele foto en een duidelijk stuk tekst over wie jij precies bent, zorgt ervoor dat de potentiële klant eerder vertrouwd zal raken met de diensten die je aanbiedt.
Zorg ervoor dat je een interessant en persoonlijk stukje over jezelf schrijft. Hierbij is het belangrijk om de ervaringen die je hebt opgedaan, toe te voegen.
Ervaringen laten namelijk zien dat je weet waar je het over hebt. Daarnaast valt jouw persoonlijke missie niet te ontbreken.
3. Potentiële klanten overtuigen
Vaak willen klanten weten welke resultaten jij al eerder hebt geboekt. Hierdoor komen zij te weten of jij degene bent waar zij naartoe kunnen gaan. Het is daarom belangrijk om de klanten dan ook zo goed mogelijk te overtuigen van de diensten die jij aanbiedt.
Zorg ervoor dat je reviews van eerdere klanten verzameld, biedt een portfolio met werk aan of geef concrete cijfers weer. Vergeet hierbij niet een link te leggen met de producten die je momenteel aanbiedt. Voor potentiële klanten geeft dit overzicht en hierdoor weten zij precies waarom ze bij jou moeten zijn.
Daarnaast kun je de lezers ook overtuigen door je kennis met hen te delen. Zij weten hierdoor welke kennis je in huis hebt en dit zorgt er ook voor dat ze vertrouwd zullen raken met de diensten of producten die je aanbiedt. Hoe je dit kunt doen? Schrijf een aantal blogs en publiceer deze op de website.
Tijdens het schrijven van deze blogs is het van belang om rekening te houden met de vindbaarheid door gebruik te maken van zoekwoorden. Je kunt de blogs namelijk gebruiken om de website beter vindbaar te maken in zoekmachines.
Onderzoek de doelgroep en concurrentie
Nadat je jezelf volledig hebt gericht op jouw bedrijf, jouw motivatie en wie jij bent; is het daarnaast ook goed om de specifieke doelgroep te onderzoeken. Wie heeft er baat bij jouw organisatie en waar zijn zij precies naar op zoek? Probeer hier op in te spelen.
Dit geldt ook voor de concurrentie. Wat hebben zij te bieden en hoe ziet hun website eruit? Zorg ervoor dat jij jezelf onderscheidt van de rest en vooral niet doet wat alle concurrenten precies doen. Hierdoor maak jij volledig je eigen website.
4. Bedenk een aantrekkelijk ontwerp
Oké, alle vooronderzoeken zijn verricht. Het is tijd om je te richten op de vormgeving van de website. Het is hierbij goed om op zoek te gaan naar inspiratie. Zijn er bepaalde kleuren die je mooi vindt? Welk lettertype wil je gaan gebruiken? Krijgt de website een bepaald thema?
Voor inspiratie kun je letten op andere websites, je kunt video’s bekijken, collages maken of zelf eens gaan experimenten met programma’s. Vervolgens zal je moeten nadenken over de volgende aspecten:
Om je eigen website te bouwen heb je absoluut geen technische kennis nodig!
De kleuren van je website
Belangrijk is dat de website niet te druk oogt. Kies hiervoor enkele kleuren en maak het vooral niet te bont. Voor de lezer kan dit als storend worden ervaren en dit kan ervoor zorgen dat hij of zij afhaakt.
Kies ook voor kleuren die bij elkaar passen. Het is daarbij ook goed om je te verdiepen in de kleurenpsychologie. Kleuren kunnen namelijk een bepaald gevoel oproepen. Zo staat blauw bijvoorbeeld voor betrouwbaarheid en loyaliteit.
Gebruik relevante beelden
Welke beelden voeg je toe op de websites? Maak je gebruik van foto’s of van illustraties? Veel mensen zijn beeldend ingesteld en dit blijft dan ook de aandacht trekken.
Weet je niet waar je de beelden vandaan kunt halen? Er zijn diverse websites waar je gratis stock-images vandaan kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan Pexels, hier kun je zowel fotografische beelden als illustraties vinden.
Kies een passende lettertype
Welk lettertype gebruik je op de website? Je zou het bijna niet zeggen, maar ook het lettertype heeft veel invloed op het gedrag van de lezer. Een bepaald lettertype geeft mensen een beeld van het bedrijf.
Kies daarom zorgvuldig het lettertype uit. Vraag eventueel aan anderen wat het desbetreffende lettertype bij hen oproept. Hierdoor kun je testen wat de website uit zal stralen naar potentiële klanten.
Kies een schrijfstijl
Heel belangrijk is om rekening te houden met je schrijfstijl. Het is daarom goed dat je een onderzoek hebt verricht naar de doelgroep.
Het is namelijk zaak om je schrijfstijl aan te passen op de behoefte van de doelgroep. Zo spreek je de doelgroep op de juiste manier aan en zullen zij zich eerder herkennen in jouw organisatie.
De bovenstaande punten zijn belangrijk om goed in kaart te brengen. Als je precies weet wat je aan de buitenwereld gaat presenteren, dan sta je zelf ook achter het ontwerp. Laat je echter niet vastpinnen op het ontwerp dat je nu uitkiest.
Veranderingen horen er nu eenmaal ook bij en dit geldt ook voor organisaties. Als je niet tevreden bent, dan kun je er altijd nog voor kiezen om het aan te passen.
5. De structuur van je website bepalen
Een volgende stap is om de structuur van de website te bepalen. Waar zet je wat precies neer? Het is hierbij goed om voor jezelf eens na te gaan welke indeling het meest duidelijk is voor jezelf. Wat vind jij een logische indeling? Houd hier rekening mee en verwerk dit in het ontwerp.
Het is goed om eerst eens te kijken naar de meest belangrijke hoofdpagina’s. Welke pagina’s komen er allemaal als eerste in beeld? Je kunt overige pagina’s onderaan de website plaatsen. Denk hierbij aan pagina’s die gaan over vacatures of het privacystatement.
Het is belangrijk om de contactpagina rechts bovenin te plaatsen. Dit is voor de lezer overzichtelijk en vaak wordt dit ook gezien als een logische plek.
Iets dat zeker niet mag ontbreken, is een call-to-action. Een call-to-action is een oproep waarbij de bezoeker zich geroepen voelt om actie te ondernemen. Je stimuleert de lezer als het ware om gebruik te maken van jouw aangeboden diensten of producten.
6. Kies een passende domeinnaam
Zonder domeinnaam, kun je de website niet publiceren. Zorg ervoor dat je kiest voor een duidelijke domeinnaam die staat voor jouw organisatie/bedrijf. Het is echter zo dat veel domeinnamen bezet zijn. Kijk daarom goed of de naam die jij in gedachten hebt, nog beschikbaar voor je is.
Nederlandse websites worden aangeduid met ‘.nl’. Als je een bedrijf opricht dat zich richt op de Nederlandse klant, dan kun je ook het beste kiezen voor een domeinnaam waar ‘.nl’ achter komt te staan.
Het mooiste zou zijn dat je een domeinnaam kiest waarin staat was je doet. Dus in het geval van een meubelmaker; www.meubelmakerrobert.nl.
7. Kies een geschikte webhosting
Niet alleen de domeinnaam is belangrijk, ook dien je een webhost uit te kiezen. Een webhost zorgt ervoor dat alle bestanden op jouw website opgeslagen worden op de server van het hostingbedrijf. Op het moment dat iemand jouw website intypt, worden deze bestanden naar deze persoon verstuurd zodat de website zichtbaar wordt.
Dit betekent dat je als het ware een ruimte huurt op het web. Het is hierbij dan ook goed om te kijken naar het type webhost. Een webhost die bijvoorbeeld minder geld kost, werkt ook minder goed. De webpagina’s zullen wellicht langzamer laden en ook heeft dit gevolgen op de positie in de zoekmachines. Wat is een goede webhosting? We zullen er een aantal voor je op een rij zetten.
A2 Hosting
Wereldwijd levert A2 Hosting betrouwbare hosting oplossingen. A2 Hosting staat bekend om zijn snelheid en hoogwaardige kwaliteit. Zij bieden diverse diensten aan, zoals: WordPress, Drupal en Joomla servers. Hiermee kun je eenvoudig een website ontwikkelen. Deze webhosting geeft veel om veiligheid en daarom zorgen zij ervoor dat jouw website beveiligd is tegen hackers.
Heb je een vraag? Bij A2 Hosting kun je rekenen op een uitstekende klantenservice. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via de telefoon, chat of e-mail.
Liquid Web
Liquid Web is een webhosting waar je op kunt vertrouwen. Veel grote bedrijven hebben gekozen voor Liquid Web, omdat het krachtige kwaliteit aflevert. Liquid Web biedt wel zeven niveaus aan van beheerde WordPress webhosting. Deze bestaan uit automatische updates en toegang tot WordPress plug-ins en wel honderden soorten apps.
Binnen Liquid Web werkt een deskundig team er hard aan om jou te kunnen helpen. Bij de klantenservice staan ze dan ook direct voor je klaar en kun je rustig al jouw vragen stellen via de telefoon of chat.
Hostinger
Hostinger is een uitstekende webhosting met een zeer goede uptime van 99.9 procent. De plannen waarover Hostinger beschikt zijn onder andere: WordPress, shared en cloudhosting. Voor WordPress vind je vier verschillende soorten hosting-plannen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het WordPress Starter plan. Het WordPress Starter plan bevat allerlei indrukwekkende functies en kost weinig.
8. Geschikte WordPress templates
Een website bouwen kun je doen via WordPress. Je kunt heel eenvoudig en zonder technische kennis een eigen website maken. Als je WordPress eenmaal hebt geïnstalleerd, is het tijd om een geschikte template uit te kiezen. Een template kun je vervolgens weer zelf aanpassen naar jouw eigen persoonlijke voorkeuren. Het ontwerp dat je in gedachten hebt, kun je eenvoudig nabouwen met WordPress.
Hoe kies je een geschikte template? We hebben een aantal populaire templates voor je op een rij gezet, zodat je inzicht krijgt in de mogelijkheden die er allemaal zijn. En wellicht leuk om te weten, deze website is ook op WordPress gebouwd op het template Soledad.
Elementor Pro
Elementor Pro is een premium plugin voor Wordpress die er op gericht is om het ontwikkelen van een website zo eenvoudig mogelijk te maken. Naast dat je talloze kant-en-klare pagina’s tot je beschikking krijgt, zijn de elementen zoals teksten toevoegen, afbeeldingen en video’s en nog veel meer zo eenvoudig mogelijk gemaakt.
Het bouwen met Elementor Pro gaat door middel van een drag-and-drop systeem. Je plaats vanuit je bibliotheek blokken en sjablonen op je pagina. Deze kan je vervolgens weer volledig naar wens stylen.
Elementor Pro is goedkoop en zeer gebruiksvriendelijk. Als beginner is het ideaal om een website te ontwikkelen met Elementor Pro. Kennis van codetaal heb je niet nodig en je kunt de website zo inrichten als jij dat wilt.
Deze website is ook met behulp van Elementor Pro gebouwd. Ik gebruik Elementor al jaren en heb er inmiddels meerdere website mee gebouwd. Echt een aanrader!
Divi
Divi is een veelgekozen template, omdat het bouwen van een website zeer eenvoudig gaat. Zij bieden snelle zoekmachines en het programma is ontzettend gebruiksvriendelijk. Je hebt geen kennis nodig om jouw ideale website in elkaar te zetten en er worden heel wat functionaliteiten geboden.
Astra Theme
Met Astra Theme scoor jij zeker goed in Google. Astra Theme zorgt ervoor dat jouw website op een snelle manier wordt weergegeven. Je kunt ervoor kiezen om met een standaard editor te werken of met een page builder.
Kies uit duizenden templates
Liever een template die meer past bij de branche waarin je werkzaam bent? Geen probleem, Themeforest (Evanto Market) is een marktplaats waar ze duizenden templates hebben. Je betaalt een eenmalig bedrag voor de aanschaf van een template die je vervolgens via WordPress kan toevoegen.
Het mooie van deze templates zijn is dat ze grotendeels al voor je gebouwd zijn en dat jij ze nog kan aanpassen waar nodig. Hier hoef je geen technische kennis voor te hebben. En mocht je toch vragen hebben, iedere template wordt voorzien van uitgebreide documentatie en kan je in veel gevallen gebruik maken van de supportdesk van de template ontwikkelaar.
9. Het invullen van de pagina’s
Verkoop je een product of een dienst, dan is het slim om het AIDA model te gebruiken. AIDA staat voor attention (aandacht pakken), intrest (interesse wekken), desire (creëer behoefte) en action (zet aan tot actie). Door de bezoeker langzaam warm te maken tot een aankoop zal je zien dat de kans op succes veel groter wordt.
Als je eenmaal een geschikte template hebt uitgekozen, is het tijd om de pagina’s volledig naar jouw voorkeuren in te gaan vullen. Als het goed is heb je erover nagedacht hoe je jouw website wilt vormgeven.
Houd tijdens het invullen rekening met de ruimte tussen regelafstanden en witruimtes. Zo creëer je een overzichtelijke website. Wil je grote bestanden plaatsen? Dit kan ervoor zorgen dat de website minder snel zal werken.
Zorg er daarom voor dat je de bestanden verkleint, maar let wel op het behouden van de juiste kwaliteit. In de mediabibliotheek van WordPress kun je bestanden verkleinen.
Krijg inzicht Google Analytics
Google Analytics is een tool die je kunt gebruiken waarbij je te zien krijgt welke pagina’s het meest worden bezocht. Je krijgt als het ware inzicht in het gedrag van je bezoekers. Je ziet hoe zij zich gedragen, waar zij vandaan komen en welke pagina zij het meest bezoeken.
Persoonlijk gebruik ik Google Analytics veel. Dit doe ik om inzicht te krijgen in wat bezoekers interessant vinden en waar ze op afhaken. Hiermee kan ik bepalen waar ik qua content op inzet en waar ik verbeteringen moet aanbrengen.
SEO webteksten laten schrijven
Je hebt al kunnen lezen dat de schrijfstijl die je gebruikt erg belangrijk is om de juiste doelgroep aan te kunnen trekken. Is dit iets wat je lastig vindt? Dan kun je er altijd voor kiezen om de webteksten te laten schrijven door professionele tekstschrijvers.
Zo is Writgo een goed voorbeeld van een online marketingbureau dat kan zorgen voor aantrekkelijke webteksten. De teksten worden geschreven door professionele tekstschrijvers die gespecialiseerd zijn in SEO. SEO (Search Engine Optimization) zorgt ervoor dat websites een hogere positie zullen verkrijgen in de zoekmachines en zo beter worden gevonden.
10. Wat zijn geschikte websitebouwers?
Je hebt alles kunnen lezen over WordPress, maar er zijn nog meer geschikte websitebouwers. Met een websitebouwer zet je eenvoudig een website in elkaar en is technische kennis helemaal niet nodig.
Vaak is het wel zo dat je met een websitebouwer wat beperkter bent in de mogelijkheden. Dit hoeft geen ramp te zijn wanneer je bijvoorbeeld een website wil hebben met enkele informerende pagina’s, afbeeldingen, video’s en bijvoorbeeld een contactpagina.
We zullen nog een paar populaire websitebouwers voor je op een rij zetten.
Met een websitebouwer ben je binnen enkele uren online!
Jimdo - binnen 3 uur je eigen website online
Jimdo is een zeer toegankelijke websitebouwer waarbij je binnen een mum van tijd jouw ideale website creëert. Jimdo wordt gezien als zeer gebruikersvriendelijk en daarom is het ook zeker geschikt voor beginners. Het grote voordeel van is dan over geen enkele technische kennis hoeft te beschikken.
Het fijne van Jimdo is dat ze het het complete plaatje aanbieden. Webhosting, domeinnaam en een drag- and- drop editor waarmee jij heel eenvoudig je website binnen een mum van tijd kan ontwikkelen. Hoewel ze een gratis pakket hebben, raad ik je aan om voor de betaalde variant te gaan. Het start pakket van Jimdo begint al bij 9 euro per maand.
Web.com
Heb jij een kleinschalige onderneming en maar heb je weinig tijd om een website te lanceren? Dan is Web.com een geschikte website bouwer. Je kunt kiezen uit verschillende kant- en klare sjablonen, maar ook pas je eenvoudig zelf het thema aan. Je kunt allerlei extra mogelijkheden toevoegen aan de website, zoals kaarten, contactformulieren of knoppen die leiden naar de sociale mediakanalen.
Het voordeel van Web.com is dat ze naast webhosting en een domeinnaam, ook e-mailhosting en e-mail marketing aanbieden. Je regelt je website en mail dus vanuit één platform. Het goedkoopste pakket van Web.com begint al bij 4,95 dollar per maand.
BigCommerce
Ga jij een webshop beginnen? Dan is BigCommerce een goede website bouwer om te gebruiken. Bij BigCommerce vind je alle tools die je nodig hebt om een eCommerce website op te kunnen zetten.
Of je nu een kleding webshop wil beginnen of beauty producten wil verkopen, met dit Saas- platform is het allemaal mogelijk. Daarnaast heb je de mogelijkheid om diverse koppelingen te leggen met andere platforms. Bigcommerce is zo gebouwd dat je nagenoeg geen technische kennis nodig hebt. De prijzen beginnen bij 29,95 dollar per maand.
JouwWeb
Met JouwWeb zet je binnen de kortste keren een professionele website neer. JouwWeb wordt voornamelijk gebruikt door kleine ondernemers en startende webshops. Daarnaast is het een groot voordeel dat JouwWeb een volledig Nederlands bedrijf is. Hierdoor kun je jouw eventuele vragen makkelijk stellen aan de klantenservice.
Wil je meer weten over JouwWeb, lees dan nu mijn uitgebreide review.
Conclusie: Hoe maak je jouw eigen website?
Zelf een website maken is zo ingewikkeld nog niet. Als je denkt dat je altijd verstand moet hebben van codetaal, dan is dat zeker niet waar. Momenteel zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een website op te kunnen zetten zonder dat je over de juiste technische kennis beschikt.
Als je net start met een onderneming, dan is een website een zekere must. Met een website laat je jouw potentiële klanten zien wie jij bent en wat je te bieden hebt. Belangrijk is dan ook dat je nadenkt over het waarom achter jouw organisatie. Wat heeft jou ertoe gezet om deze organisatie op te starten? Ook dien je jouw bezoekers te overtuigen van jouw diensten of producten. Toon wat jij in je hebt en beschrijf welke ervaringen je allemaal hebt opgedaan. Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk om de schrijfstijl op je website aan te passen op de doelgroep. Heb je bijvoorbeeld te maken met een oudere doelgroep? Dan kun je kiezen voor een meer formele schrijfstijl. Doe hier goed onderzoek naar.
Zorg ervoor dat jouw website er aantrekkelijk uit komt te zien en aansluit op de behoeften van de doelgroep. Welke kleuren wil je gebruiken en heb je al nagedacht over de typografie? Met de gekozen kleuren, typografie en beelden zul je een bepaalde indruk wekken bij de bezoekers van de website. Kijk daarom kritisch naar het ontwerp van je website. Zou jij hierop afkomen of zou je snel doorklikken naar een andere website?
Heb je het ontwerp in gedachten? Zorg er dan voor dat je een domeinnaam aanschaft en kiest voor een geschikte webhosting. Doe goed onderzoek naar de juiste webhosting en kijk hierbij vooral ook naar veiligheid en kwaliteit.
Er zijn verschillende programma’s waarmee je eenvoudig een website op kunt zetten. WordPress is een zeer bekende en wordt veel gebruikt. Binnen WordPress kun je verschillende templates kiezen die de basis zullen vormen van jouw website. Wil je liever een andere websitebouwer uitproberen? Web.com, Jimdo en JouwWeb zijn voorbeelden van websitebouwers waar je binnen een mum van tijd jouw ideale website creëert.
Al met al is het vooral belangrijk dat je de tijd neemt om goed onderzoek te verrichten. De keuzes die je maakt dienen te passen bij jouw persoonlijke voorkeuren en het bedrijf dat je hebt opgezet of aan het opzetten bent. Ben je zelf tevreden met je keuzes? Dan straal je dit ook uit naar je (potentiële) klanten en daar gaat het uiteindelijk om.
- Affiliate marketing tools: Welke heb je nodig om succesvol te worden
- SEO-teksten schrijven. In 7 stappen op positie 1 in Google
- Passief inkomen genereren? Ik vertel je hoe!
- Affiliate marketing niche kiezen? Zo doe je dat
- Betrouwbaar online geld verdienen? 11 manieren die zorgen voor online inkomsten
- De beste affiliate marketing niches van 2023